E-shop nabízející francouzská vína Administrace

Sklenice na víno

Stejně jako mnoho jiných nápojů, i víno se podává ve sklenicích, které jsou k jeho podávání přesně určené. Přestože všichni víme, jak sklenice na víno vypadají, jejich výběr je důležitý a má svá pravidla. Volba špatné sklenice může znehodnotit celou degustaci.

Skleničky na víno jsou z tenkostěnného skla, které by nemělo být ani broušené, ani zdobené. Sklo nesmí být ani zabarvené, protože by tak došlo ke zkreslení přirozené barvy vína. Sklenici nikdy nenaléváme plnou, ale naplníme ji pouze do jedné třetiny, abychom s vínem mohli zakroužit a nechali tak uvolnit jeho aroma. Skleničky na bílé víno mají menší kalich, víno do něj častěji doléváme a zůstane tak chladné a zachová si svou lehkost a svěžest. Červené víno se naopak nalévá do většího a širšího kalichu, který umožní lepší přístup kyslíku. Chuť a vůně se tak mohou plněji rozvinout a my si víno lépe vychutnáme. Šumivá vína se tradičně podávají ve flétnách, vysokých úzkých sklenicích.

Při degustaci bereme sklenici vždy za stopku a víno zkoumáme nejdříve pohledem. I z tohoto důvodu bychom se měli vyvarovat příliš slunných místností, ve kterých by mohly paprsky odrážet ve víně nepříjemné odlesky. Až poté k vínu přičichneme a nakonec ho ochutnáme. Tento proces je třeba si vychutnat a neuspěchat ho. Jen tak můžeme plně docenit kvalitu vína, jeho barvu, jiskru, chuť a buket.