E-shop nabízející francouzská vína Administrace

Jaké víno k čemu podávat

Pokud si zvolíme víno jako nápoj, který bude doprovázet naši tabuli, ať už se jedná o slavnostní hostinu, romantickou večeři, nebo prostý oběd, měli bychom se zamyslet nad výběrem vína k našemu menu. Pokud vše správně sladíme, budeme mít z jídla i pití dvojnásobně potěšení.

Pokud nejsme experty v oblasti gastronomie a nevíme si rady, stačí se držet pár základních pravidel. Víno a jídlo má mít podobné vlastnosti. Těžká jídla by měla být doprovázena červenými víny, k lehkým jídlům pak volíme vína bílá. I barevně by naše tabule měla být v harmonii. Světlá masa jako ryby, drůbež, telecí ale i plody moře se klasicky podávají s bílými víny, tmavá masa (občas i krocan) a omáčky se podávají s víny červenými. Typ vína by se měl vybírat i podle úpravy zvoleného pokrmu. Pokud zvolíme rybu jemnou a ne příliš mastnou, zvolíme lehké víno. K rybě mastnější nebo smažené pak plnější bílé víno. To samé platí i u drůbeže. K vepřovému masu se pak hodí skvěle mladší červené víno, k hovězímu, zvěřině víno plnější a vyzrálejší.

Jídlo a víno by se mělo prostě a jednoduše doplňovat a být v harmonii. Přesto ale platí „kolik lidí, tolik chutí“. A tak nezbývá, než se pustit do ochutnávání a vybrat to, co vyhovuje právě našim chuťovým pohárkům.