E-shop nabízející francouzská vína Administrace

Dekantace vína

Dekantace znamená přelití vína z lahve do karafy. Tento proces není ovšem jen divadlem pro klienty noblesních restaurací, ale je skutečně důležitým procesem při konzumaci vína.

Dekantuje se ze dvou důvodů, za prvé, aby se víno provzdušnilo a za druhé, abychom oddělili všechny sedimenty od tekutiny.  Karafu, do které víno přeléváme, musíme nejdřív zavínit. Znamená to, že do ni nalijeme malé množství vína a krouživými pohyby z ní víno vyléváme do připravené sklenice. Je důležité, aby s vínem přišlo do styku celé dno nádoby. Poté do karafy přelijeme opatrně zbytek lahve. S lahví manipulujeme opatrně, abychom nezvířili kaly na dně. Můžeme použít i svíci, proti které lépe při nalévání uvidíme, kde končí čirá tekutina a kde už začínán kal. Všichni vinaři Vám řeknou, že víno je živé. I při konzumaci by ses s ním tak mělo zacházet. Víno by mělo být v teplotě, při které ho budete konzumovat, alespoň několik hodin.

Dekantace a stylové podávání není vyhrazené jen someliérům ve vinných sklepech. Udělejte si i Vy doma z pití vína rituál, na který se budete těšit.

Která vína dekantovat

Jaká vína můžeme vlastně dekantovat? Dekantují se jak bílá, tak červená vína. U bílých se někdy vedou diskuze, vždy však budeme dekantovat starší červená vína. V těch se postupem času ležením vytvořil sediment, který musíme oddělit. Tato vína dekantujeme až několik hodin předem. Mladší červená vína dekantujeme především kvůli provzdušnění. Co se týče bílých vín, dekantují se především ta velká, dlouho barikovaná, která se tak provzdušní a otevřou. U šumivých a růžových vín se dekantace tradičně neprovádí.